جشن خام خواری
وبسایت "فردای تازه" همان "تاروت رنگی" سابق می باشد.
جشن خام خواری
جشن خام خواری به معنای جشنی است که در آن افراد غذاهای خام مصرف میکنند، بدون اینکه آنها را بپزند یا حرارت بدهند. این نوع تغذیه معمولاً شامل میوهها، سبزیجات، آجیلها، دانهها و گاهی اوقات محصولات فرآوری نشده مانند شیر خام و گوشت خام است. افرادی که به این شیوه غذایی علاقهمند هستند اغلب به دنبال بهرهمندی از مواد مغذی بیشتر و حفظ طبیعت غذاها هستند. این جشنها میتوانند به صورت جمعی یا در قالب رویدادهایی با موضوع سلامت و طبیعتگرایی برگزار شوند. جشن خام خواری در تقویم ۱۵ تیر نامگذاری شده است.
جشن خام خواری چیست؟
اصولاً انسانها با هدف رسیدن به سلامتی کامل، تناسب اندام، زیبایی و طراوت برنامههای غذایی متعددی را در زندگی اجرا میکنند.
در میان انواع رژیمها میتوان به برنامه غذایی گیاهخواری و خام خواری اشاره کرد. به بیان ابوریحان بیرونی دانشمند ایرانی که در یکی از کتابهای خود درج کرده، جشن خام خواری از جمله مراسمهایی است که در ایران قدیم برپا شده و از آیینهای آن اجتناب از خوردن غذاهای طبخ شده می باشد.
وجه مشترکی که میان همه انواع برنامههای خامخواری وجود دارد، چنین است که اصولاً واژه خام به خوراکی و غذاهای اطلاق میشود که افزون بر ۴۶ درجه سانتیگراد در معرض حرارت قرار نگرفته و همچنین به دمای انجماد نرسیده باشد. جشن مذکور با هدف استفاده خام از انواع گیاهان، میوهها و سبزیجات برگزار میگردید.
بدین ترتیب میتوان یکی از شیوههای زندگی را سبک خامخواری در نظر گرفت. چنین افرادی اصولاً سعی دارند همواره در دسترس خود انواع آجیل و خشکبار قرار داده و از آنها استفاده کنند. لذا از هرگونه طبخ و حتی سرخ کردن مواد اجتناب میکنند.
با توجه به اینکه هر آنچه که انسانها روزمره به عنوان خوراکی مصرف میکنند، جایگاه مهم و موثری در تندرستی و سیستم عصبی انسان به جا میگذارد، از این رو همواره از زمانهای قدیم همه اطبا و پزشکان نسبت به جایگاه غذا و خوراکیها در صحت و سلامت جسمی انسان و متعاقباً جامعه تصریح مینمودند.
چرا که تندرستی هر کدام از اشخاص جامعه، موجب داشتن یک اجتماع سالم و سلامت خواهد شد. در هنگامی که از یک جامعه سالم برخوردار باشیم، قطعاً این جماعت استمرار و پایندگی بیشتری در زندگی دارد.
در عصر حاضر برنامه غذایی خامخواری در میان قشرهای مختلف مردم بسیار رایج بوده و طرفداران زیادی یافته است. به علت ارزش و اهمیتی که یک برنامه غذایی سالم و پر انرژی در زندگی انسان به جا میگذارد، لذا در روز شمار رسمی کشور ایران روز پانزدهم تیرماه به عنوان جشن خامخواری نامگذاری شده است.
همچنین ابوریحان بیرونی اندیشمند ایران، چنین نگاشته است: مردم ایران در زمان باستان در روز جشن خامخواری از تناول هرگونه مواد غذایی حیوانی و طبخ شده صرف نظر میکردند.
در دنیای امروز این مراسم یک روزه، به عنوان یک شیوه و برنامه غذایی مستمر در زندگی بسیاری از اشخاص دنبال میشود.
تاریخچه جشن خام خواری
بسیاری از کسانی که از برنامه غذایی خام خواری پیروی میکنند، معتقدند این رژیم ریشه در دوران ماقبل تاریخ جهان دارد. چرا که انسانهای نخستین هنگامی که هنوز آتش کشف نشده بود، از تغذیه و غذاهای خام استفاده میکردند.
در عین حال پیروان رژیم مذکور بیان میکنند دستگاه گوارشی که در جسم انسان وجود دارد، تنها مناسب هضم خوراکی و غذاهایی است که به شکل خام بوده و متشکل از انواع گیاهان و سبزیجات باشد.
در حقیقت پیشینه استفاده انسانها از رژیم غذایی خامخواری مربوط به صده ۱۹ میلادی است.
یکی از شیمیدان هایی که در حوزه زیست شناسی نیز فعالیتهایی داشته و موفق به دریافت جایزه نوبل شده است، آرتوری ویرتانن نام دارد. او یکی از هواداران برنامه غذایی خام خواری بوده است.
او با انجام فعل و انفعالات شیمیایی بیان نمود، آنزیمها و مواد آلی که در مواد خام وجود دارد زمانی که در دهان در مجاورت بزاق های ترشح شده قرار گرفته و جویده میشوند، به راحتی در دهان آزاد میشوند.
به این ترتیب بخشهای مختلف بدن در برابر این آنزیمها و مواد آلی، ترشحات گوارشی داشته و موجب هضم بهتر مواد غذایی میشوند.
در طول سالهای قرن بیستم میلادی برنامه غذایی خام خواری میان مردم محبوبیت بسیاری یافت. این موضوع زمانی شدت گرفت که پزشکان اذعان داشتند استفاده از برنامههای غذایی مشتمل بر انواع میوه و سبزیجات میتواند به درمان و معالجه امراض و بیماریهای زیادی بپردازد.
تا سالهای طولانی برنامه غذایی خام خواری جزئی از برنامه گیاهخواری محسوب میشد. ولی پس از بررسی و پژوهشهای صورت گرفته در سال ۱۹۷۵ میلادی، برنامه غذایی خامخواری در جایگاه یک شیوه جداگانه و مجزا از گیاهخواری شناخته شده و اعلام گردید.
خام خوار به چه کسی گفته می شود؟
در حقیقت خام خوار کسانی هستند که تنها از خوراکی و تغذیه خام مصرف میکنند. در این جریان موضوع قابل توجه چنین است که در صورت استفاده از چه میزان مواد خام، موجب میشود که شخص در جایگاه خام خوار شناخته شود.
اکثر قریب به اتفاق کارشناسان این حوزه معتقدند، هنگامی که فرد روزانه به اندازه ۷۵ درصد از تغذیه مصرف شده و یا بیشتر از آن را از مواد غذایی خام استفاده کند، یعنی او از برنامه غذایی خام خواری پیروی میکند. از آن جهت که این سبک تغذیه، متشکل از میزان زیادی انواع متفاوتی از سبزیجات، مغز میوهها و یا دانه آنها می باشد.
همانطور که در بخشهای فوق بیان شد، خبرگان و متخصصان رژیم خامخواری باور دارند آنزیم های ترشح شده از مواد خام موجب گوارش بهتر مواد غذایی در بدن میشود. لذا از نظر آنها انجماد مواد غذایی و یا قرار گرفتن در معرض حرارت، باعث زائل شدن و از میان رفتن مواد آلی موجود در آنها میشود. بدین ترتیب استفاده از خوراکی و غذاهایی که در اثر انجماد و پختن آنزیمهای خود را از دست دادهاند، در دراز مدت موجب افزایش حجم غذای مصرفی، مسموم شدن خشهای مختلف بدن و همچنین بالا رفتن سطح چاقی بیش از اندازه در افراد میشود.
علاوه بر این موارد، خوراکیهای خام و نپخته انرژی و مواد مغذی بیشتری در مقایسه با غذاهای طبخ شده دارند.
اولین رژیم غذایی خام خواری جهان
اولین شیوههای برنامه غذایی مبتنی بر خام خواری در قرن ۱۹ میلادی نوآوری شد. بسیاری از هوا خواهان سبک غذایی خامخواری عقیده دارند، این شیوه از برنامه غذایی مربوط به سالهای اولیه خلقت انسان در جهان میباشد. چرا که در آن دوران انسانها هنوز به وجود آتش پی نبرده و نمیتوانستند از آن برای پختن غذا استفاده کنند. از نظر آنها سیستم گوارش در وجود هر فرد، جهت هضم خوراکی و مواد خام و انواع گیاهان و سبزیجات شکل گرفته است.
از جمله افراد سرشناس و مشهوری که موفق به اخذ جایزه نوبل گردیده و از طرفداران برنامه غذایی خام خواری بود، شیمیدانی با عنوان آرتور ویرتانن است. او با انجام یک آزمایش به همگان اثبات نمود حتی تنها در هنگام جویدن، بسیاری از مواد آلی و پروتئینهای موجود در مواد خوراکی آزاد شده و در کنار سایر ترشحات دستگاه گوارش، فعل و انفعالاتی را در بدن انجام میدهند. این امر موجب هضم بهتر مواد غذایی در بدن خواهد شد.
پس از آن در طول قرن ۲۰ میلادی به آهستگی شیوه غذایی خام خواری در میان مردم رواج یافته و پیروان کثیری را با خود همراه کرد. در زمانی که پزشکان متعدد اذعان داشتند برنامههای غذایی که بر پایه انواع سبزیجات و میوه ها مصرف میشوند موجب تسکین و بهبود یافتن دردها و ناراحتیهای زیادی در بدن بوده، محبوبیت این سبک غذایی را در جامعه دو چندان کرد. این موضوع سبب شد که برنامه غذایی خام خواری در گروه شیوه گیاه خواری در نظر گرفته شود. پس از آن در سال ۱۹۷۵ میلادی رژیم خام خواری، برنامهای جدا و مجزا از رژیم گیاهخواری معرفی شد.
غذاهای مصرفی رژیم خام خواری
به طور معمول در برنامه غذایی خام خواری از چنین مواد غذایی و خوراکیهایی استفاده میکنند:
انواع میوه جات، سبزیجات، خشکبار و آجیل مثل گردو، فندق، پسته، بادام و انواع جوانه ها مثل جوانه گندم، ماش، نخود، عدس و مواد قندی مانند عسل، سویا، کشمش، انجیر، عسل، خرما، شکر قهوه ای و انجیر
بنا به ذائقه و سلیقه خود میتوانید هر کدام از این مواد را به شکل جداگانه مصرف کرده و یا اینکه برخی از آنها را با یکدیگر ترکیب کرده و مصرف کنید.
همچنین در طی جشنی که برای این موضوع برپا میشد، با فراهم کردن برخی از میوه ها مانند تمشک، نارگیل، انبه، گیلاس، آناناس، موز، زرد آلو، گلابی و… و یا اینکه سبزیجات مختلفی نظیر کرفس، کاهو، کلم، کدو و … آن را در دسترس همگان قرار داده و صرف میکردند.
این امکان وجود دارد که استفاده کنندگان از رژیم خامخواری از برخی لبنیات گیاهی همچون شیر، شیر نارگیل، خامه نارگیل، پنیر، ماست گیاهی نیز به عنوان غذا یا میان وعده استفاده کنند. ولی در عین حال مصرف برخی مواد از قبیل قهوه، چای، نوشیدنی های الکلی، یا سیگار و انواع دخانیات کاملاً ممنوع می باشد.
۱۵ تیر جشن خام خواری
کسانی که از چنین برنامههای غذایی خامخواری پیروی میکردند رفته رفته بر تعدادشان افزوده و در قرن بیستم میلادی به حداکثر رسید. از آنجا که تصور میکردند مصرف میوه موجب معالجه شدن اختلالات و ناراحتیهای جسمی در وجودشان میشود، لذا افزودن میوه در این برنامه غذایی متداول شد.
با توجه به اینکه در دوران نخست گسترش این سبک غذایی، برنامه خام خواری را در گروه رژیم گیاهخواری قلمداد میکردند، نهایتاً تا سال ۱۹۷۵ میلادی شیوه تغذیه گیاهخواری مستقل شده و از این برنامه مجزا گردید. لذا در حال حاضر سسی غذایی خامخواری کاملاً متفاوت از گیاهخواری شناخته میشود.
از جمله شهرهایی که ساکنان آنها به شدت جزو طرفداران این برنامه غذایی شدند، شهر کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکا است. به طوری که در بسیاری از رستورانها غذاهای مورد نظر افراد خام خوار سرو میشود. همچنین برخی از مراکز تغذیه و رستوران ها نیز صرفاً جهت استفاده پیروان خام خوار گشایش شد.
در حال حاضر روز پانزدهم تیر ماه به عنوان جشن خامخواری شناخته شده که افراد جهت محافظت از تندرستی جسمی و روحی خود، آن را پاس میدارند.
در سال ۱۸۴۷ میلادی نخستین انجمن گیاهخواران در کشور انگلستان بنیان نهاده شد. در پی این اقدام، در هر کدام از کشورهای اروپایی همچون آلمان و هلند نیز مجامع و تشکلهایی با همین عنوان پایه گذاری گردید.
به طوری که با سرعت باورنکردنی شیوه گیاهخواری در کشورهای مختلف اروپایی و آمریکایی متداول شد. هدف مردم از دنبال کردن این سبک برنامه غذایی، داشتن روح و روان سالم، موضوعات مربوط به محیط زیست، امور مالی و اقتصادی و دلایلی از این دست می باشد.
به طور میانگین در حدود ۲۰ الی ۴۲ درصد از ساکنان کشور هند از برنامه غذایی گیاهخواری پیروی میکنند.